maandag 12 januari 2009

Het belang van continuïteit in het leven van een kind

Op dit moment worden nog veel kinderen in Nederland versnipperd opgevangen. Enkele dagdelen kinderopvang in combinatie met een dagje opa/oma, de buurvrouw, twee uurtjes peuterspeelzaal. In de basisschoolleeftijd zijn veel kinderen even hier of daar na school of alleen thuis. Na het invoeren van de wet kinderopvang hebben een aantal ouders vanuit financiële redenen gekozen voor een combinatie van kinderopvang met een alternatief van buren, opa/oma of vrienden.
Consequentie van deze versnippering is dat het kan leiden tot behoorlijke onrust in het leven van kinderen en weinig continuïteit.
Continuïteit wordt nog steeds gezien als een belangrijk aspect in de opvoeding van kinderen om zekerheid en stabiliteit te ontwikkelen, een gevoel van erbij te horen en een kans om een band met volwassenen en andere kinderen op te bouwen.
Een positief gevolg van ”gratis” kinderopvang kan zijn dat ouders er voor kiezen om de versnipperde opvang om te zetten naar meer dagdelen in dezelfde opvang. In het kader van continuïteit voor kinderen is dit een positieve ontwikkeling. Kinderen die met een vaste regelmaat naar de kinderopvang gaan, ervaren de groep in de meeste gevallen als een vertrouwde tweede leefomgeving naast thuis. Ze bouwen een vertrouwensband op met de groepsleiding en sluiten vriendschappen met andere kinderen.Gratis kinderopvang kan ook betekenen dat kinderopvang toegankelijker wordt voor een bredere groep ouders, zodat steeds meer kinderen kunnen profiteren van het verrijkend aanbod dat een kindercentrum biedt als aanvulling op de thuissituatie.

Geen opmerkingen: